оковати

оковати
ОКОВАТИ (44), ОКОУ|Ю, -ѤТЬ гл.
1.Оковать, сделать металлическое покрытие:

Тъгда же бол˫аринъ тъ въ страсѣ бывъ. таче възьмъ имь же бѣ ѡбѣщалъсѧ. несъ въ манастырь блаженомѹ ѳеодосию въдасть. тако же и вѣньць ст҃ы˫а б҃цѧ на иконѣ окова. ЖФП XII, 48а; таче сице ѹмысли сътворити да ѡкѹѥть сребръмь и золотъмь ст҃ѣи рацѣ. СкБГ XII, 24б; и златыми дъсками перста вътолшѣѥ ѡкова ˫а и постави ˫а прѧмо цр҃кви (περικαλύψας) ГА XIV1, 90г; и ѹбиша Ст҃ослава. ‹и› взѧша главу его. и во лбѣ его съдѣлаша чашю. ѡковаше лобъ его. ЛЛ 1377, 23 (972); И повелѣ створити древѧны •д҃•ре ковчегы. и два ѹбо ѡковавъ всюду златомъ. (περικαλύψας) ЖВИ XIV–XV, 24б; Бы(с) черноризець нѣкто… имѣ˫а б҃ать||ство много. и все ѥже имѣ на потребѹ цр҃внѹю исклочи. и иконы многы ѡкова. ПКП 1406, 121а–б; оковавше раку иосифлю оловомъ отаи и въвергоша и в море. Пал 1406, 124г; Георгии Ростовьскыи. и тысѧчкои. окова гробъ Феодосьевъ. ЛИ ок. 1425, 109 об. (1130); и иконѹ пр(с)тыа б҃ца окова сребрѡ(м) с каменiе(м) дорогы(м)… ѹ еп(с)кпъи же ѹ ст҃оа б҃ца обра(з) Сп҃са велика(г) окова сребрѡ(м). еу(г)лiе списавь и окова сребрѡ(м) Там же, 305 (1289).

2. Заковать (в оковы):

того же петра повелѣ въ твьрдѹ тьмьницю въсадити и. и нозѣ ѡковати дъвоими ѡковы. ЧудН XII, 74г; и затоциша ˫акѹна въ чюдь съ братомь. оковавъше и рѹцѣ къ шьи. ЛН XIII2, 21 об. (1141); и ту порты с него снемъ. за шию оковалъ и рукы и ногы. Гр ок. 1300 (риж.); ˫али бѧхѹ сорочинина сильна… и ѡковавше [ПрЛ 1282, 78в – обложiвше] и желѣзы дьржахѹть и въ тьмници. Пр 1313, 112г; самого же ѡслѣпивъ и ѹзами ѡковавъ. въ Вавилонъ плѣньника веде (δεσμοῖς καϑείρξας) ГА XIV1, 112б; Аще имуть чернорисца с черноризицею блудъ. дѣюща то ѡкують и. и всадѧть в тѣмницю. ЗС XIV2, 34 об.; И оковаша и въ двои ѡковы. и приставиша к нему сторожѣ на ночь. ЛЛ 1377, 87 об. (1097); сего черньца… велю ѡковати по рѹцѣ и по нозѣ. ПКП 1406, 192а; ‹П›етефрии же много томление створи иосифу. и оковавъ въ темници предасть. Пал 1406, 876; ѡн же има и и ѡкова и и посла и в волость свою. ЛИ ок. 1425, 216 (1180).


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Полезное


Смотреть что такое "оковати" в других словарях:

  • внукъ — Внук внукъ (7) 1. Сын сына или дочери: Слово о пълку Игоревѣ, Игоря сына Святъславля, внука Ольгова. 1. Сице убо бысть малъмь преже сихъ, сущю самодрьжьцю вьсеи Русьскѣи земли Володимиру сыну Святославлю, вънуку же Игореву, иже и святыимь… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • путины — путы; цепи, оковы (1): Уже соколома крильца припѣшали поганыхъ саблями, а самою опуташа въ путины желѣзны. 24. ∆ Отвечает ему (Добрыне) король да таковы речи: ... / А скричу я палачей своих да немилостивых; / А опутают тебя во пу̀тины шелковыя, / …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • смыслити — Смыслить смыслити (1) ● Мыслию смыслити помыслить о ком л., о чем л.: Жены Рускія въсплакашась, аркучи: Уже намъ своихъ милыхъ ладъ ни мыслію смыслити, ни думою сдумати, ни очима съглядати, а злата и сребра ни мало того потрепати. 20. Ср. Мысли… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • оковы — Общеслав. Производное от оковати «заковать», преф. образования от ковати. См. ковать …   Этимологический словарь русского языка

  • окованыи — (33) прич. страд. прош. к оковати. 1.В 1 знач.: вънидоша въ ст҃ѹю софию. и одьраша двьри. и расѣкоша. а онболъ окованъ бѧше всь сребромь. и столпы сребрьныѥ •в͠і• ЛН XIII2, 70 (1204); далъ ѥсмь с҃ну… по˫асъ золотъ с капторгами. по˫асъ сердониченъ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • ОКОВЫ. — Общесл. Образовано от оковати «сковать», производного к ковати …   Этимологический словарь Ситникова


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»